El trekking complert de 4 dies és el més interessant de fer, però tot i que no té dificultats especials si no trobem neu, l'etapa del refugi de Certascan a Aulus, malgrat ser de baixada és molt llarga i exigent, per la qual cosa només l'emprendrem si estem acostumats a fer llargues caminades en alta muntanya.

Trekking 2 dies, èxode jueu

Trekking 3 dies, èxode jueu i republicà

Trekking complert 4 dies

Inici: Presa de Montalto a 6 km de Tavascan
Dificultat: Mitjana. Camins de muntanya
Horari: 1º dia 3 h, 2º dia 5'30 h
Desnivell: 1º dia +840 m, 2º dia +400 -1240 m
Llargària:
16 km
Allotjament: Refugi de Certascan
El Port de Guilò va ser el pas principal dels jueus per fugir cap a Catalunya en aquesta vall.
Inici: Tavascan
Dificultat: Mitjana. Camins de muntanya
Horari: 1º dia 1'15 h, 2º dia 5'15 h, 3º dia 5'30 h
Desnivell: 1º dia +240 m, 2º dia +1240 m, -360 m, 3º dia +400 -1240 m
Llargària:
30 km
Allotjament: Refugis de Graus i Certasca
n
El camí de Graus i Noarre va ser seguit per molts republicans per fugir cap a França. Les bordes eren un punt estratègic per amagar material i persones durant i després de la guerra civil espanyola pels maquis.
També anem al port del Guilò com al recorregut anterior.
Inici: Càmping Graus a 5 kms., de Tavascan
Dificultat: Alta. Senders d'alta muntanya
Horari: 1 º dia 6'20 h, 2 º dia 9 h, 3º dia 5'30 h, 4º dia 7'20 h
Desnivell: 1º dia +1500 -620 m, 2º dia +500 -2000 m, 3º dia +1000 -1000 m, 4º dia +1650 -1050 m
Llargària: 60 km
Allotjament: Refugis de Graus, Certascan, Presbytère y Escolan.
En aquesta ruta fem el recorregut integral que feien servir els jueus per fugir des de Aulus-Les-Bains a Tavascan, i els republicans pel Port de Tavascan fins a Bidous. Dormirem en bordes i refugis carregats d'història.

Les característiques més importants:

  • El camí està gairebé tot senyalitzat amb pintura, hi ha un mapa específic, podem llogar un GPS amb el trekking i els refugis ens ofereixen comoditat
  • Passarem per uns paratges lacustres glacials d'alta muntanya tant interessants com el llac de Certascan, que és el llac natural més gran dels Pirineus, els estanys Blaus els Romedos, l'estany del Port, la cascada d'Ars,etc.
  • Anem a cavall del Parc Natural de l'Alt Pirineu al Pallars Sobirà a Catalunya i del Parc naturel régional des Pyrénées Ariégeoises a França.
  • Els diferents estatges de vegetació que creuarem des dels boscos caducifolis que són sobretot impressionants al vessant francès amb espècies de faig gegantines, a les pinedes, les molleres i els prats alpins.
  • La fauna que viu en aquests hàbitats des de diferents tipus de Picots, als senglars, llebres, isards, cabres pirenaicas, galls fers, trencalòs, marmotes, l'osa que molt probablement no veurem, etc.