2. Del refugi de Certascan, al refugi Le Presbytère a Aulus les Bains.

Desnivell: +550 -2020 m.
Distància: 16,9 kms.
Horari: 7.20 h.
Dificultat: *** Els primers metres del coll de Guiló són drets, i acostumen a conservar la neu fins ben entrat el mes de juliol. A més d'això la baixada fins al poble és llarga i amb força desnivell de baixada. També podem trobar boira.

El recorregut s’inicia en un paratge magnífic d’alta muntanya salpicat de llacs de gran bellesa, on destaca l’estany Romedo de Dalt i el Senó, tots dos amb unes petites illes que fan somiar. La vall d’Ars, no és menys espectacular no ja pels petits llacs que anem trobant si no per la cascada d’Ars envoltada d’un bosc magnífic. La vall comença força dreta, si bé al cap de pocs metres es suavitza per un còmode però de moment gairebé desaparegut sender fàcil de seguir fins que arribem a la cascada on novament es redreça i segueix còmodament fins al mateix poble.

Del refugi baixem un centenar de metres per remuntar un curiós ziga-zaga al coll de Llurri.

Baixem del coll i voregem els estanys que ens queden a l'esquerra pujant amb poc pendent. Arribant a l'estany de Colatx girem a l'oest per pujar un llom i d'aquí abandonant les marques de pintura dirigir-nos cap al coll.

La baixada és força dreta i pot conservar la neu fins ben entrat l'estiu. Però de seguida es suavitza i passem uns orris (cabanes de pedra) seguint la vall per l'esquerra i finalment creuant a la dreta del riu.

Novament el camí és fa més dret, però la visió de la cascada d'Ars no ens ho deixa notar. Un cop abaix seguim una pista sense vehicles fins als 1060 metres on la deixem seguint el camí de la dreta fins al poble.